FrittForum Debatt Hovedsiden FrittForum Debatt

 
 HjelpHjelp   SøkSøk   GrupperGrupper   Bli MedlemBli Medlem 
 ProfilProfil   Sjekk private meldingerSjekk private meldinger   Logg InnLogg Inn 

Støre sier nei til shariaråd - endelig litt fornuft!

 
Start Nytt Tema   Svar på Tema    FrittForum Debatt Hovedsiden -> Norsk Politikk
Vis Forrige Tema :: Vis Neste Tema  
Av Innlegg
demokrit
Oberstløytnant
Oberstløytnant


Ble Medlem: 03 Aug 2008
Innlegg: 2808

InnleggSkrevet: 23 06 10 14:18    Tittel: Støre sier nei til shariaråd - endelig litt fornuft! Svar med Sitat

Den satt nok langt inne, men sannelig om ikke Jonas Gahr Støre omsider tok til fornuft. Skjønt hvorvidt han ble presset til det eller selv ble overbevist får vi kanskje aldri å vite. Men dagens gladnyhet er i hvartfall at..

Støre sier nei til shariaråd på norsk jord

Dette kan vi lese i VG.

    Leder av Arbeiderpartiets integreringsutvalg, utenriksminister Jonas Gahr Støre, sier nei til shariaråd i Norge.

    Støre advarer mot konsekvensene av shariaråd:

    - Skal vi lykkes med integrering, som jeg mener er vårt samfunns største sosiale utfordring, må vi ha et felles fundament, et verdisett som er forankret i universelle rettsprinsipper. Bunnplanken må være at vi er en rettsstat basert på demokrati, ytringsfrihet, religionsfrihet, likestilling og likeverd. Vi kan ikke ha en parallell rettsorden som dømmer på basis av islamsk lov, sier Støre til Aftenposten.

    Aps integreringsutvalg skal på partiets landsmøte neste år presentere en integreringsplattform. Domstolsadministrasjonen er åpen for at shariaråd kan bli en realitet i sivilrettslige saker som skilsmisse og arv, men Støre sier nei til en slik løsning.

    - Domstolene har en viktig funksjon i integreringen fordi alle skal være like for loven. Derfor må vi være tydelige på at vi ikke kan ha parallelle strukturer, sier Støre.

Dette er en meget, meget viktig og sentral avgjørelse. Det betyr intet mindre enn at norsk tradisjonell lov - som tross alt er sterkt vestlig orientert - har overlevd et kraftig angrep fra muslimske/islamistiske pressgrupper.

Grunnen til at den er så viktig er at Norge dermed står fast på prinsippet om likhet under loven. Alle skal dømmes etter samme lov. Det skal ikke bli forskjellige lover for forskjellige befolkningsgrupper basert på etnisitet eller hvilken kultur man kommer ifra. I forhold til avvisningen av sharialov er det spesielt viktig når det gjelder kvinnefrigjøring.

Hvis muslimer noensinne skal klare å bli integrert i det norske samfunnet (som det dessverre er meget sterke grunner til å tro ikke vil skje), er det et absolutt minimumskrav at norsk lov gjelder for muslimer, og at muslimske kvinner i kraft av loven fullt ut blir likestilt med nordmenn og norske kvinner. Det sier seg selv at det blir umulig å integrere en innvandrergruppe hvor ikke loven garanterer likestilling med nordmenn. En slik lov løser selvfølgelig ikke problemet, men åpner for muligheten til å løse problemet. Dette er spesielt viktig for muslimer i og med at det i overveiende grad er muslimske kvinner som oppdrar barna, fordi de stort sett er hjemmeværende. Hvis muslimske barn psykologisk skal bli i stand til å kunne høre på og respektere sine mødre som likeverdige mennesker, må lovverket avspeile dette. Dette er første helt nødvendige skanse for det videre arbeid med frigjøringen av og respekt for muslimske kvinner.

Det vil sikkert bli skarpe protester mot vedtaket, sikkert også blant sosialistiske akademiske idioter (som vil yppe muslimer til ytterligere strid). Kommer slik motstand er det viktig at regjerigen setter foten ned med stor autoritet og nærmest "rungende" gjør det klart at det ikke vil bli gjort avvik fra dette prinsippet. Muslimer som ikke kan akseptere at sharialov ikke blir en del av Norge, står når som helst fritt til å forlate landet!

Avgjørelsen er også en seier om i hvilken grad Norge skal bli et multikulturelt samfunn. For det forhold at én og kun én lov skal gjelde likt for alle, forteller oss at en av de sentrale plattformer Norge er bygget på ikke skal bli såkalt "multikulturell". Vi kan gjerne ha multikulturelle innslag i vår kultur, men de kan kun befinne seg på hva vi kanskje kan kalle "overflaten". De skal begrenses til ikke dypttrengende seder, skikker, adferd og valg. Styrken ligger i frivilligheten, i form av variasjon og bredde i de valg den enkelte borger får mulighet til å gjøre i samfunnet når det gjelder smak og behag, og i å oppnå innsikt i "det andre" eller det som er anerledes. Dette er for øvrig en tradisjon som lenge har vært akseptert og positivt anerkjent i liberale vestlige demokratier.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Nyx
Site Admin


Ble Medlem: 22 Feb 2008
Innlegg: 1652

InnleggSkrevet: 24 06 10 13:52    Tittel: Re: Støre sier nei til shariaråd - endelig litt fornuft! Svar med Sitat

Dette var fagre ord, og kunne ikke sagt meg mer enig!

Og det er sterke ord fra en venstreside som vi ellers har forbundet med multikulturalisme og kulturrelativisme. Det er sterkt at han sier at integrering er "vårt samfunns største sosiale utfordring". Det er sterkt at han sier vi må ha et felles fundament bestående av et verdisett som er forankret i "universelle rettsprinsipper"!

Og det universelle retsprinsippet han nevner er som du påpeker likhet for loven.

Det er sterkt fordi dette er kontroversielt på venstresiden! Og det er nok de på venstresiden som vil mene at Støre her går FrPs ærend.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding Besøk Medlemmets Nettside
Vis Innlegg fra:   
Start Nytt Tema   Svar på Tema    FrittForum Debatt Hovedsiden -> Norsk Politikk Alle klokkeslett er CET (Europa)
Side 1 av 1

 
Gå Til:  
Du kan ikke starte nye temaer i dette forumet
Du kan ikke svare på temaer i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke delta i avstemninger i dette forumet


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

(GH2)

Opprett ditt eget phpBB 2 forum gratis her | Personvern