FrittForum Debatt Hovedsiden FrittForum Debatt

 
 HjelpHjelp   SøkSøk   GrupperGrupper   Bli MedlemBli Medlem 
 ProfilProfil   Sjekk private meldingerSjekk private meldinger   Logg InnLogg Inn 

Media-tabber
Gå til side Forrige  1, 2
 
Start Nytt Tema   Svar på Tema    FrittForum Debatt Hovedsiden -> Media
Vis Forrige Tema :: Vis Neste Tema  
Av Innlegg
olemt
Major
Major


Ble Medlem: 27 Apr 2008
Innlegg: 1793

InnleggSkrevet: 06 12 10 00:39    Tittel: Svar med Sitat

I siste nummer av bladet Motor kan vi lese at ti nordmenn allerede har kjøpt nye Mercedes SLS til den nette sum av 2,7 milliarder kroner per stykk.
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
The Owl Man
Oberstløytnant
Oberstløytnant


Ble Medlem: 02 Mai 2008
Innlegg: 2281

InnleggSkrevet: 06 12 10 19:29    Tittel: Svar med Sitat

The Owl Man skrev:
Aftenposten.no formidler den gode nyheten at den store skogbrannen i Israel nå endelig er under kontroll. Og det var en enormt stor brann. Faktum er at den utslettet Israel nærmere 2½ gang, ifølge dette sitatet fra artikkelen (klikk på sitatet for å lese artikkelen):Jada, Israel er et lite land. Det er 20.770 km² stort.
Til sammenligning er Hedmark fylke 27.400 km². Og Oppland er 25.200 km². De to fylkene tilsammen, når vi ser bort fra Mjøsa, tilsvarer altså det arealet med skog og kratt som "ble omgjort til aske" i Israel.

Jeg siterer meg selv her, for etter at jeg tipset Aftenposten i en epost om misforholdet i artikkelen, ble tallet 50.000 endret til 5.000 - men fortsatt var det kvadratkilometer (nevnt to ganger i artikkelen). Jeg sendte en ny epost til journalisten som hadde signert artikkelen og gjorde oppmerksom på forskjellen på arealstørrelsene kvadratkilometer og mål (dekar). Og jeg refererte til kilde i Israel som oppga at brannen hadde svidd av bortimot 50.000 mål skog, hvilket er 50 km². I Aftenposten står det fortsatt 5.000 km² - et areal som tilsvarer to ganger Vestfold fylke, eller 25% av hele Israels landareal.

Nei, Aftenposten er ikke til å stole på lenger. I dag gjengis en NTB-melding, helt ukritisk tydeligvis, der en SSB-rapport om levealder omtales. Her er overskriften og et par sitater fra artikkelen:
Sitat:
Gjennomsnittsalderen økt med fem år de siste 30 årene
(...)
På 30 år har den forventede levealderen for menn økt med seks år, fra vel 72 år til knapt 79 år. For kvinner har den gjennomsnittlige levealderen økt med fire år, fra 79 år til 83 år, skriver Statistisk sentralbyrå i sitt siste nummer av Samfunnsspeilet.
(...) lavere spedbarnsdødelighet bidrar også til at gjennomsnittsalderen har økt.

For det første er ikke gjennomsnittsalder og forventet levealder det samme, og gjennomsnittsalder nevnes overhodet ikke i SSB-rapporten som meldingen egentlig handler om. Heller ikke nevnes spebarnsdødelighet i rapporten, men det er godt mulig at forskeren som presenterte saken for pressen nevnte dette. Men da var det garantert i en helt annen sammenheng enn den som NTB/Aftenposten påstår; at lavere spebarnsdødelighet gir økt gjennomsnittsalder. Det må da granngivelig være helt omvendt! Flere spebarn vokser opp og blir barn og ungdom, hvilket vil trekke ned gjennomsnittsalderen for befolkningen som helhet, med mindre det samtidig inntreffer et annet demografisk fenomen - at fertilitetsraten syker og mer enn oppveier effekten av redusert spebarnsdødelighet. Men se det - det sier artikkelen ikke noe om.
_________________
"Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings" (Victor J. Stenger).
Til Toppen
Vis Medlemmets Profil Send Privat Melding
Vis Innlegg fra:   
Start Nytt Tema   Svar på Tema    FrittForum Debatt Hovedsiden -> Media Alle klokkeslett er CET (Europa)
Gå til side Forrige  1, 2
Side 2 av 2

 
Gå Til:  
Du kan ikke starte nye temaer i dette forumet
Du kan ikke svare på temaer i dette forumet
Du kan ikke endre dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke delta i avstemninger i dette forumet


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

(GH2)

Opprett ditt eget phpBB 2 forum gratis her | Personvern